Pungile biodegradabile şi iniţiativa privind economia circulară

O propunere europeană promiţătoare apărută în Decembrie 2015 privind propunerea pentru un sistem de economie circulară a pregătit calea pentru adoptarea mai largă a materialelor biodegradabile în UE. Să ne uităm mai atent în pachetul planului de acțiune pentru economia circulară pentru a vedea ce schimbări vor avea loc în curând în UE și cum vor beneficia consumatorii și țările membre.

Ce este economia circulară?

Comisia Europeană recunoaște că cetățenii UE trebuie să utilizeze resursele naturale într-o manieră mai sustenabilă. Dacă lucrurile nu se schimbă, lumea în ansamblu va rămâne fără resursele necesare pentru a satisface nevoile cetățenilor.

Un principiu de bază al economiei circulare este „închiderea buclei”, care se referă la circuitul carbonului în natură. În cadrul planului, municipalitățile vor crește reciclarea și vor reduce cantitatea de deșeuri trimise către depozitele de deșeuri. De la fabricație la utilizare până la eliminare, toate etapele de viață ale unui produs vor fi optimizate pentru sustenabilitate.

UE va stabili prin lege un obiectiv obligatoriu de reducere a fracţiei de deșeuri care ajung la groapă la 10% din totalul deșeurilor generate, până cel târziu în 2030. 75% din deșeurile de ambalaje și 65% din deșeurile municipale ar trebui reciclate până în 2030. Statelor membre nu li se permite să transporte deșeurile în afara granițelor fără acordul prealabil al altor națiuni, astfel încât țările să nu poată să-și transfere problema deşeurilor către vecinii lor.

O strategie de bază a economiei circulare este înlocuirea pungilor de plastic cu pungi reutilizabile și biodegradabile. Acest lucru duce la reducerea deșeurilor  și la economii în bani pentru întreprinderi și consumatori. Pungile din plastic biodegradabile pot fi reutilizate, compostate și sunt fabricate din bioplastic.

Comisia Europeană estimează că piața bioplasticelor va crește cu peste 350% în următorii ani. Cu toate acestea, în timp ce plasticele biodegradabile reprezintă o componentă importantă a economiei circulare, prognozele arată că doar 5% din instalațiile de producere a bio-plasticului vor fi amplasate în Europa până în 2019. Statele membre trebuie să intensifice sprijinul politic și economic pentru bioplastic pentru a stimula producția europeană.

Beneficiile economiei circulare

Economia circulară va aduce beneficii atât consumatorilor, cât și întreprinderilor. În întreaga UE, se estimează că întreprinderile vor economisi 600 miliarde de euro pe an prin intermediul acestor inițiative durabile; mulți vor transfera economiile catre clienți prin reduceri de preţuri.

Comisia Europeană speră că pachetul pentru economia circulară va face regiunea mai competitivă, va stimula creșterea economică și crearea de locuri de muncă în regiune și va promova sustenabilitatea. Asemenea progrese strategice vor trimite un semnal pe tot globul că Europa este un mediu de afaceri  competitiv și orientat catre viitor, susținand astfel economia regiunii şi reducând în același timp cantitatea de deşeuri generată.

Crescând proporţia de deşeuri care nu mai ajunge la groapă, Planul de acțiune pentru economia circulară ar putea crea până la 30.000 de noi locuri de muncă în multe sectoare. Creșterea sustenabilă în regiune va aduce beneficii consumatorilor pe termen lung, precum și prețurile mai scăzute ale bunurilor.

Biobag așteaptă cu nerăbdare adoptarea măsurilor pentru promovarea economiei circulare în întreaga UE și beneficiile ecologice și economice pe care le va aduce acest plan. De la pungi de depozitare a produselor alimentare la pungi compostabile pentru câini, există multe modalități de a utiliza materiale plastice biodegradabile în casă sau la locul de muncă.

No comments yet.

Leave a comment

Your email address will not be published.

cumpara acum online