Sunt masele plastice oxo-biodegradabile prietenoase cu mediul înconjurător?

Utilizarea produselor din plastic este atât de larg răspândită în țările occidentale încât este clar că materialele plastice vor face parte din piața de consum pentru anii următori.

Cu toate acestea, există moduri responsabile în care producătorii să utilizeze materialul plastic la fel cum există modalități responsabile de utilizare a produselor din plastic de către consumatori.

Procesul de fabricație, consum și reciclare este perturbat atunci când materialele plastice sunt etichetate în mod eronat sau etichetate în mod înşelător pentru a oferi un sentiment de ‘eco-friendly’, când articolul (sau ambalajul acestuia) nu este biodegradabil, nefiind conceput având in vedere reducerea impactului asupra mediului.

Ce sunt masele plastice oxo-biodegradabile?

Termenul „OXO-biodegradabil” a generat multe dezbateri; sunt plasticele oxo-biodegradabile o soluţie la problema poluării cu plastic, mai ales la problema poluării cu pungi de plastic?

OXO-bioplasticele  se degradează în prezența oxigenului, procesul fiind accelerat de lumina UV și căldură. Acestea nu se vor degrada imediat în aer liber deoarece sunt stabilizate pentru a oferi produsului o durată de viață utilă (aproximativ 18 luni pentru o pungă de plastic, de exemplu). Dacă sunt expuse mediului ca gunoi, acestea se vor descompune mai rapid decât deșeurile naturale (cum ar fi crengi și frunze) și mult mai repede decât plasticul obișnuit. Multe țări din Orientul Mijlociu, Asia și Africa au făcut utilizarea lor obligatorie. Cu toate acestea, sunt produsele oxo-biodegradabile cu adevarat eco friendly, o soluție perfectă pentru un mediu mai curat?

Reciclarea plasticului

Deoarece produsele OXO-biodegradabile sunt materiale plastice poliolefinice convenționale care conțin aditivi chimici suplimentari, ele nu se incadreaza in procedurile tradiţionale de reciclare a plasticului.

Aceşti aditivi chimici care ajută plasticul să se fragmenteze şi să dispară din vedere sunt o piedică în calea proceselor naturale de descompunere, la fel ca deşeurile din plastic ‘convenţional’. In plus, acesti aditivi nu se descompun în cadrul procesului industrial de reciclare a plasticului. Prin urmare, aditivii introduşi in masele plastic oxo-biodegradabile contribuie la creşterea cantitaţii de deşeuri şi in plus perturbă procesul de reciclare a plasticului.

Biodegradabil versus fragmentare: Terminologie

O problemă majoră a materialelor plastice este lipsa etichetării adecvate pentru a face distincția între produsele care sunt de fapt biodegradabile (complet compostabile) și cele care nu se descompun ci doar se fragmenteaza in particule din ce in ce mai mici.

Produsele biodegradabile se întorc în sol pe masură ce se descompun pe parcursul câtorva ani. Produsele fragmentabile pseudo-biodegradabile se reduc in dimensiuni  până la  punctul la care nu mai sunt vizibile dar rămân sub formă de produse din plastic în gropi de gunoi  în cel mai bun caz sau în cel mai rau caz în pădurile şi râurile noastre. Este o distincţie importantă pentru oamenii şi firmele care îşi doresc să reducă la minimum amprenta lor negativă asupra mediului în viaţa lor personală și în afaceri. La un moment dat, toată lumea va folosi un produs din material plastic care nu este biodegradabil, dar este important să fim informaţi ce produse dăunează mediului, să reducem utilizarea lor la un nivel minim şi să utilizăm produse complet biodegradabile (compostabile) atunci când acestea sunt disponibile.

Generarea de deşeuri

Unul dintre aspectele cele mai problematice ale etichetării greşite a produselor din punct de vedere al proprietăților biodegradabile este faptul că poate încuraja generarea suplimentară de deşeuri care ajung la groapa de gunoi. În fiecare casă şi firmă se produc deşeuri dar scopul este să reducem la minim generarea de deşeuri şi să ne asigurăm că acestea sunt tratate corespunzător. Produsele etichetate greşit ca biodegradabile vor fi direcţionate pe fluxul gresit de tratare şi în plus perturbă procesul de reciclare pentru produsele care au fost concepute de la bun început ca fiind eco-friendly.

Concluzii despre plasticele OXO-biodegradabile

Produsele OXO-biodegradabile nu reprezintă o soluție curată, ecologică sau durabilă pentru a crea un Pământ mai verde. În ciuda afirmatiilor făcute, ele se descompun în mici fragmente de gunoi, imposibil de eliminat, mai degrabă decât să se descompună complet în materie organică. Utilizarea ambalajelor și a pungilor biodegradabile compostabile certificate este singura alternativă adevărată la pungile OXO – biodegradabile din plastic pe bază de hidrocarburi.

No comments yet.

Leave a comment

Your email address will not be published.

cumpara acum online